'Mensen hebben hun leven opgeofferd. Dat moeten we blijven vertellen' | IJburgerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ijburgernieuws.nl
Annette Oudejans bij alle materiaal die ze in de loop van anderhalf jaar heeft weten te verzamelen.
Annette Oudejans bij alle materiaal die ze in de loop van anderhalf jaar heeft weten te verzamelen. (Foto: IJburgerNieuws)
Algemeen

'Mensen hebben hun leven opgeofferd. Dat moeten we blijven vertellen'

Annette Oudejans is een bekend gezicht op IJburg. Ze werkte jarenlang als eventmanager op basisschool Laterna Magica, ze organiseerde de allereerste sinterklaasintocht in de haven, bedacht het Parentshouse, deed mee aan het organiseren van IJburgDroomt IJburgDoet en startte de IJburgse Facebookgroep over erfpacht.

Na een carrière in de film- en televisiewereld en het onderwijs heeft ze een boek geschreven over het verzetsverleden van haar familie, waarbij vier familieleden om het leven zijn gekomen. "Niemand in mijn familie sprak ergens over. Het was door een schoolopdracht van mijn zoon dat ik vragen ging stellen."
Het is nu anderhalf jaar geleden dat Annette haar zoektocht begon. Als een ware detective bezocht ze archieven zoals die van het NIOD. Annette: "Ik heb dagen, weken, maanden van alles bekeken en gelezen zoals krantenberichten, persoonlijke brieven, foto's en officiële documenten. Vele mensen heb ik geïnterviewd, van historici tot dorpsgenoten en kenners van het verzetsleven van Nederland. Zo heb ik beetje bij beetje de geschiedenis van mijn familie ontrafeld."

De zolder
"Toen mijn zoon thuis over de Tweede Wereldoorlog begon, herinnerde ik me opeens weer de zolder van het huis van mijn ouders. Ik speelde daar heel graag. Het was groot en ik kon er uren in balken klimmen of rustig tekenen. Op een dag trokken de opgeslagen spullen van mijn ouders mijn aandacht. Ik was toen een jaar of 10. Ik maakte een doos open en vond een fragiel vergeeld krantenartikel uit 1948 waarin stond dat vier leden uit de familie Klingen, de familie van mijn moeder, tijdens de oorlog vermoord waren door de Duitsers. Ik herkende de foto's vaag uit de woonkamer van mijn oma. Toen ik bij haar op bezoek ging, zag ik inderdaad weer de portretfoto's van de vermoorde familieleden. Ze hingen aan de muur in haar woonkamer. Het bleken haar vader, broers en zus te zijn."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>