Op Strandeiland komen achtduizend woningen | IJburgerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ijburgernieuws.nl
Op Strandeiland komen meerdere stranden en hoewel dat niet specifiek is benoemd, zal er ongetwijfeld plaats zijn voor Blijburg.
Op Strandeiland komen meerdere stranden en hoewel dat niet specifiek is benoemd, zal er ongetwijfeld plaats zijn voor Blijburg. (Foto: Hans Peijs)
Algemeen

Op Strandeiland komen achtduizend woningen

IJBURG Een mooi langgerekt stadsstrand, met ongetwijfeld plaats voor Blijburg (en dan definitief), vormt in de toekomst de grens tussen het nieuwste eiland van IJburg en het IJmeer. Op dit nieuwe eiland, dat Strandeiland gaat heten, komen uiteindelijk rond de achtduizend woningen, waarvan de eerste in 2023 worden opgeleverd. In elk geval wordt nog dit jaar gestart met de aanleg van het vijfde eiland van IJburg, dat hard nodig is om de groeiende vraag naar woningen in Amsterdam op te vangen.

Het college van B en W stemde 13 februari 2018 in met de zogeheten 'uitgangspuntennotitie' voor Strandeiland. Die zijn dat de principes van de bewegende stad (dat betekent dat het eiland zo wordt ingericht dat het aanzet tot meer bewegen), duurzaamheid en een goede bereikbaarheid de belangrijkste thema's zijn.

Meerdere strandjes

De nieuwste aanwinst van IJburg heette tot de 13de van deze maand Middeneiland, maar de gemeente vindt Strandeiland toepasselijker omdat er een groot stadsstrand en meerdere kleine natuurstrandjes komen. Het eiland krijgt een totaaloppervlakte van zo'n 150 hectare, met 6 kilometer aan oevers aan het water van het IJmeer. Op Strandeiland komen verder eengezinswoningen en appartementen en kleinschalige bedrijfsruimtes. De invulling wordt uitgesmeerd over jaren, want het streven is een productie van rond zeshonderd woningen per jaar.

Voorzieningen

Bij de ontwikkeling is al vanaf het begin aandacht voor buurtvoorzieningen, waaronder scholen en winkels (al dan niet tijdelijk), en het doortrekken van tramlijn 26. Het duurzame karakter komt onder andere naar voren door de keuze voor lokale warmtebronnen, zoals het gebruik van afvalwater als bron van nieuwe grondstoffen en energie.

Landmaken

Medio 2018 start de gemeente met het landmaken van de eerste fase van het Strandeiland, dat ruim 80 hectare land omvat. Het is de bedoeling dat het stedenbouwkundig plan wordt samengesteld in overleg met bewoners en ondernemers van IJburg en met particuliere bouwondernemingen en corporaties. In 2019 volgt hier bestuurlijke besluitvorming over, zodat in 2020 de eerste kavels op de markt kunnen komen. Het zuidelijke deel van Strandeiland is eind 2021 klaar voor bebouwing. Het noordelijke deel volgt twee jaar later.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>