IJburger kan meedenken over IJburg in het nieuwe gebiedsdashboard | IJburgerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Voorzieningen voor jongeren is een van de vijftien onderwerpen op het gebiedsdashboard.
Voorzieningen voor jongeren is een van de vijftien onderwerpen op het gebiedsdashboard. (Foto: Hans Peijs)
Algemeen

IJburger kan meedenken over IJburg in het nieuwe gebiedsdashboard

Het project Kompas op IJburg heeft een vervolg in de vorm van een zogenoemd gebiedsdashboard. Iedereen kan een bijdrage leveren.

Kompas op IJburg, dat is opgezet door IJburger Michel Vogler, startte in 2014 en had tot doel dat IJburgers konden aangeven welke plannen zij voor het eiland graag zouden zien verwezenlijkt. Dit past in het streven van politiek Amsterdam om de politiek te vernieuwen.

Iedereen kon op het Kompas op IJburg een idee inbrengen en aangeven of zij of hij de 'trekker' wilde zijn om het idee ook handen en voeten te geven. Op basis van de bevindingen van het Kompas startte Stadsdeel Oost met het online opstellen van de jaarlijkse gebiedsplannen. In een gebiedsplan staan alle projecten die worden uitgevoerd om het gebied te verbeteren en zo is er voor dit jaar het Gebiedsplan 2018, waar IJburgerNieuws in de vorige editie aandacht aan besteedde.

Doelstellingen

Aan de gekozen vorm zitten ook nadelen en die liggen op het bestuurlijke vlak. Voordat een gebiedsplan opgesteld kan worden, moeten doelstellingen bekend zijn, zodat iedereen weet welke doelen moeten worden behaald. Vervolgens wordt van elk projectvoorstel de bijdrage aan deze doelen ingeschat. In een gebiedsplan mogen alleen projecten worden opgenomen die voldoende bijdragen aan een of meerdere doelen. Dit maakt het allemaal nogal omslachtig en bovendien bepaalt de politiek in feite nog steeds in grote lijnen welke richtingen het beleid op gaat. En de inbreng van de burgers beperkt zich in feite tot dat ene moment elke vier jaar dat je kunt stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. "Wij zochten daarom naar een laagdrempelige manier om mensen continu te laten meedoen met de verbeteringen in hun buurt", legt Vogler uit.

Vijftien kernpunten

En dat is het gebiedsdashboard (iemand die een betere naam weet, mag zich melden) geworden, dat is te vinden op HalloIJburg.nl. Op basis van een bijeenkomst waarvoor iedere IJburger was uitgenodigd, zijn vijftien kernpunten benoemd die IJburgers in het algemeen belangrijk vinden. Deze staan in de bon die linksonder staat.
De onderwerpen en ook de vorm zijn trouwens niet in beton gegoten, maar twintig onderwerpen is wel het maximum, zegt Vogler. "Als iemand vindt dat bijvoorbeeld 'Diemerpark groen houden' erbij moet, dan is dat bespreekbaar. Graag zelfs, want dat zorgt ervoor dat er discussie is."
Onder elk onderwerp hangen vervolgens alle concrete projecten die er op dat moment zijn. Wil iemand binnen een onderwerp of binnen meerdere onderwerpen een nieuw project aandragen, dan kan dat natuurlijk ook. Die onderwerpen moeten nog worden vastgesteld.

Tien hartjes

Iedere IJburger kan vervolgens tien hartjes slepen naar de doelen die zij of hij belangrijk vindt. Wil je twee, meer of zelfs alle hartjes naar een doel slepen, dan kan dat ook. Vervolgens wordt de 'sleper' gevraagd een korte toelichting te geven en of de politiek contact kan opnemen. "Het gaat namelijk niet alleen om kwantiteit, maar ook om bijvoorbeeld de mogelijkheid om over een bepaald onderwerp een gesprek te voeren", zegt Vogler. "Maar als iemand geen reactie wil geven, dan is dat ook prima."

Voordelen

Er zijn veel voordelen. "Iedereen kan volgen wat anderen belangrijk vinden voor de doorontwikkeling van IJburg en ook kan iedereen via het dashboard gelijkgestemden vinden en zich verenigen. Verder kunnen leden van de nieuwe Stadsdeelcommissie (zie pagina 8/9-red.) en gemeenteraadsleden eenvoudig zien wat er leeft op IJburg. Maar iedereen die betrokken is bij IJburg kan in één oogopslag de stand van zaken met betrekking tot alle onderwerpen die er leven, zien."

Het dashboard is te vinden op www.halloijburg.nl/dashboard. Ben je niet online? Vul dan bijgaande bon in en lever deze in bij de FlexBieb.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>