De meute die zich duurzaam wil laten inspireren gaat op pad.
De meute die zich duurzaam wil laten inspireren gaat op pad.

IJburg toont zijn duurzame kant


IJBURG - IJburg toonde onlangs zijn duurzame gezicht en er waren liefst ruim 70 mensen die dat wilden zien; zij deden mee aan de duurzame inspiratietour van Stichting Natuurlijk IJburg en Nuon.

Vier adressen op IJburg werden bezocht. Het IJburg College dat bijna 500 zonnepanelen heeft, Blok 35 dat als VvE (dus met zijn allen) led-verlichting heeft aangeschaft, evenals een groendak en honderden zonnepalen, een duurzaam gebouwd huis op Steigereiland en een gewone rijtjeswoning met een zeer lage energierekening. Deelnemer Evert-Jan de Vries: "Het was mooi om te zien dat ieder adres op zijn eigen manier bezig is met het verlagen van CO2-uitstooten dat het een sport wordt als je er eenmaal aan begint."

Tips en tricks

Ook Barbara Mulder ging met tips en tricks naar huis. "Ik ga eens experimenteren met bakken met groen, want ik vind mijn directe omgeving niet groen genoeg." En stadsdeelbestuurder Nevin Özütok benadrukte dat het verduurzamen van een heel blok ook leidt tot meer betrokkenheid bij elkaar.

Vervolg

Natuurlijk IJburg en Nuon gaan aan de hand van een evaluatie onder de deelnemers bepalen welke volgende duurzame acties georganiseerd worden. NIJ-medewerker Linda Vosjan: "We denken bijvoorbeeld aan het organiseren van een uitstapje naar de Nuon-gascentrale in Diemen. Dan zie je waar de warmte in onze huizen vandaan komt. We willen graag alle IJburgers de kans geven daar een kijkje te nemen. Want verduurzamen gaat ook over techniek. Maar in eerste instantie over gedrag, iedere dag beslissen we: een warme trui of de verwarming een graadje hoger?"

Energienota

Verder roep Natuurlijk IJburg iedere IJburger op het bedrag van zijn energierekening te laten weten. "Na een jaar kijken we dan of mensen lager zijn uitgekomen. De meest energieke (IJ)burger krijgt dan een leuke prijs."
Mail naar natuurlijkijburg@gmail.com of kijk op www.natuurlijkijburg.nl.


Reageer als eerste
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

IJburgerNieuws nieuwsbrief

Elke woensdag het IJburgerNieuws per e-mail
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226680&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>