IJburger ziet IJburg van bovenaf | IJburgerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ijburgernieuws.nl

IJburger ziet IJburg van bovenaf

IJBURG - Luchtfoto's met ietsje meer: zo is het werk van Flying Holland het best te omschrijven. Het is niet het geijkte plaatje van bovenaf, maar er is iets: de foto trekt je aandacht. Geen toeval, fotograaf John Gundlach weet wat hij wil.
Gundlach woont sinds 2007 op IJburg. Hij komt uit Amsterdam. Uit zijn huis kijk je zo over het water uit. Samen met piloot Jurrien Wouterse maakt hij vanuit de lucht de prachtigste foto's. Want er is iets aan de foto's van de twee waar je naar blijft kijken. De lijnen, de kleuren: bijna kunst. Geen toeval.

De plantenkas
John en Jurrien leunen ontspannen achterover in de plantenkas achter zijn huis in IJburg. Achter hem groeien de zelfverbouwde tomaten van zijn vriendin. Fotograaf John Gundlach steekt enthousiast van wal. "Wij werken pas een jaar samen in Flying Holland, maar we kennen elkaar al veel langer. Jurrien en ik hebben elkaar begin jaren 90 ontmoet op de Kunstacademie. We zijn samen de wereld over getrokken: foto's maken, het avontuur tegemoet." Twee vrienden in de grote wereld.

Droom achterna
Terwijl John in de fotografiewereld bleef, ging Jurrien zijn droom in de luchtvaart waarmaken. "Jurrien stond vroeger als spotter bij het vliegveld!", roept John enthousiast. "Och", geeft Jurrien schoorvoetend toe. Vliegtuigen hebben altijd zijn interesse gehad, zo zou je het ook kunnen omschrijven. Hij behaalde de afgelopen jaren ongeveer alles wat er op vlieggebied te halen valt. Jurrien: "Ik zou zo in Amerika een vliegtuig kunnen huren en gaan rondtrekken."
Het is een stel, die twee. Ze kennen elkaar al jaren en dat merk je. De zinnen worden nog net niet door elkaar aangevuld, maar ze hebben aan weinig woorden genoeg. John: "Dat is precies wat onze samenwerking denk ik zo uniek maakt. Jurrien weet precies wat voor foto ik wil maken en voelt mij feilloos aan. Dat heb je gewoon niet als je steeds met een andere piloot vliegt. Geweldig!" Flying Holland zag ongeveer een jaar geleden het levenslicht. Niet op een speciaal moment bedacht, maar geboren uit de vriendschap van de twee. Een logische vervolgstap op de avonturen. En eerlijk is eerlijk, de fotografiewereld staat onder druk, dus wie de niche opzoekt kan daar vaak weer genoeg opdrachten uit halen. Er zijn wel al veel luchtfotografen, daarom leggen John en Jurrien de lat hoog. Kritisch, en lerend van hun eigen werk.

Het land door
Ze trekken met zijn tweeën het hele land door. Jurrien: "We fotograferen alles vanuit de lucht op het gebied van bouwen, landschap en architectuur van Zeeland tot Noord-Holland." Veel luchtfotografen werken met een eigen vliegtuig, John en Jurrien niet: zij huren ter plaatse een vliegtuig. "Dat maakt ons flexibeler en we hoeven het onderhoud en andere kosten aan de vliegtuigen niet zelf te betalen. Dat is tegenwoordig ook bijna onmogelijk, zo duur is dat."

Goede foto
Wie denkt dat een goede luchtfoto zo gemaakt is, komt bedrogen uit. Aan elke foto gaat veel tijd en planning vooraf. "Eerst zoeken we contact met onze opdrachtgever en gaan we om tafel zitten om te bepalen wat voor foto ze precies zoeken. Dan leggen Jurrien en ik onze agenda's naast elkaar om te kijken wanneer we zouden kunnen. Vervolgens zijn er tal van variabelen die goed moeten zijn. Ik fotografeer alleen met zon. Ik heb speciale informatie waarop ik per plaats in Nederland kan zien wat de zonverwachtingen zijn. Het weer moet perfect zijn." Als alle puzzelstukjes samenvallen wordt er groen licht gegeven. "Alles wat ik moet huren heb ik onder optie staan en die ga ik dan ook halen."

Nederland van boven
De lucht in: Nederland van boven. Dat is waar beide heren toch wel het gelukkigst van worden. "Het is nog net niet dat ik in de lucht zou willen wonen, maar het liefst zou ik elke dag vliegen", zo vertelt John. Jurrien valt hem hartstochtelijk bij. De lucht is het mooist. "We zien Nederland op een manier die niet iedereen ziet. We zien Nederland veranderen. En Nederland verandert hard. Daarom vind ik bouwprojecten ook zo interessant, je ziet het steeds weer anders."
John en Jurrien werken met opdrachtgevers. Zij moeten de lucht in voor architectenbureaus, grote aannemers, bedrijven en zelfs particulieren die iets van bovenaf op de foto willen hebben. Maar de echte liefde voor het werk zit voor Jurrien in het vliegen: hij kan zijn uren maken en ronddwalen boven Nederland.

Bijvangst
Voor John zit de spanning in iets wat hij 'de bijvangst' noemt: de foto's, op het artistieke af, die hij maakt tijdens zijn opdrachten. "Dan zie ik ineens iets geks en dan wil ik daar een foto van maken. Meestal iets abstracts. Dan schreeuw ik tegen Jurrien wat ik heb gezien en dan weet hij precies wat ik bedoel. Dan gaan we terug om dat plaatje te maken. Zo zag ik vorige week in Rotterdam ineens van boven een blauw dak. Nog nooit eerder gezien, maar daar moet ik dan een foto van hebben." Die foto's, anders dan andere luchtfoto's, dat vindt John geweldig. Meestal een detail van iets bijzonders, gevangen in een foto van bovenaf. "Hij zoekt dat stukje rust in de chaos", zo valt Jurrien bij. "Schrijf maar op, dat is een mooie quote."
Soms kan een foto ook niet. John: "Als fotograaf wil ik wel eens dingen die niet kunnen. En dat is meteen ook het fijne aan een piloot die je blindelings vertrouwt. Ik weet dat Jurrien naast mij tot het uiterste gaat. Het is een soort gezonde spanning. Als fotograaf wil je bijvoorbeeld het liefst zo langzaam mogelijk vliegen, maar er is ook gewoon een grens aan hoe langzaam je kan. Als je elkaar vertrouwt in een vliegtuig dan kun je samen dingen doen die anders niet zouden kunnen. Maar als de grens is bereikt, dan is Jurrien daar ook heel eerlijk in en dat respecteer ik."

Afrika
Het is een open deur, maar wat zou voor John en Jurrien nou de ultieme foto zijn die ze zouden willen maken? Jurrien: "Ik zou heel graag in Afrika willen vliegen, boven de savanne. De giraffen zien. De wildernis. Dat lijkt me geweldig. Ik heb wel eens gekeken en ik zou zo in Kenia een vliegtuig kunnen huren. Dat lijkt me echt gaaf."
John zou het liefst eens een keer boven New York luchtfoto's maken. "Die gebouwen, die skyline. Die zou ik heel graag eens van boven willen vastleggen." Jurrien kijkt vanaf de andere kant van de tafel met een glimlach naar zijn vriend. "En dat gaan we doen. Ik mag daar vliegen, dus waarom niet?"

Tijdsbeeld
Het klinkt misschien wat zwaar, maar luchtfoto's leggen ook iets vast. Een tijdsbeeld. Iets wordt gefotografeerd op een moment zoals dat misschien wel nooit meer te fotograferen is. "Daar zijn we ons ook van bewust. We leggen dingen vast. Die beelden blijven bewaard. Misschien dat bouwprojecten daarom ook wel zo'n aantrekkingskracht hebben: het is work in progress." John mijmert door: "Het geldt ook voor Nederland in het algeheel.
Een van de mooiste vluchten die ze hebben gemaakt, was in de herfst boven de Veluwe. "Die kleuren. Waanzinnig gewoon. We kennen allemaal die foto's van een mooie roodbruine Indian Summer in Amerika. Nou, dan moet je eens met een vliegtuig in de herfst boven de bossen op de Veluwe gaan hangen." Dat heeft misschien ook wel een dieper liggende boodschap. "Met mooie foto's laten zien hoe mooi Nederland is en de natuur. "Zodat we daar ons van bewust zijn", zo sluit John af.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>