'Ik begrijp niet waarom je wijken moet mengen' | IJburgerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ijburgernieuws.nl

'Ik begrijp niet waarom je wijken moet mengen'

IJBURG - Xandra Lammers blogde lange tijd jubelend over IJburg. In 2008 veranderde haar beeld 180 graden. Is ze echt zo pessimistisch is over IJburg?

IJburgerNieuws publiceert deze maand een uitgebreid interview met de blogster, die volgend sommigen verzuurd is geraakt. "In het begin kwamen op IJburg haar dromen uit, zegt ze. "Iedereen pionierde op IJburg en wilde het beste ervan maken. Alles was rozengeur en maneschijn." Toen werd een vrouw op klaarlichte dag mishandeld door een IJburgse groep Surinaamse en Antilliaanse jeugd. Xandra's roze blik verdween voorgoed.

Je had dit ook kunnen beschouwen als een incident. Waarom werd bij jou je beeld over IJburg definitief veranderd?
"Eerst geloofde ik het niet. Het bericht over die mishandeling kwam op internet en ik dacht: 'Dit kan niet waar zijn.' Maar toen hoorde ik - we waren overigens net binnen IJburg verhuisd - dat vanuit stadsvernieuwingswijken zoals Nieuw-West en de Bijlmer hele straten een-op-een naar IJburg werden verplaatst. In die periode werd Blok 19 opgeleverd en aan de buitenkant leek dat op een nette buurt in Buitenveldert, ook al zag je dat de woningen wel kwalitatief minder waren. Maar opeens zag je schotels verschijnen. Wat bleek: in de socialehuurwoningen kwamen alleen mensen uit achterstandswijken en die gingen op IJburg letterlijk naast elkaar en ook nog eens naast mensen met een koopwoning wonen."

Op zich hoeft dat nog helemaal geen probleem te zijn.
"Dat dachten wij ook. Wij dachten dat dit proces vanuit de gemeente en woningcorporaties zou worden begeleid en dat er toezicht zou plaatsvinden, maar dat gebeurde niet. Ik heb er navraag naar gedaan en mij is verteld dat het de bedoeling was dat mensen die naar IJburg zouden verhuizen, zouden worden gescreend. Ze mochten geen huurachterstand hebben en ook geen strafblad, maar blijkbaar is dat idee ergens losgelaten."

Als je dat ziet en je wilt dat niet, dan koop je er toch geen huis?
"Klopt, maar het probleem was dat eerst de woningen zijn verkocht en dat daar omheen een nieuwe achterstandswijk is gerealiseerd. De mensen die daar wonen, zitten met een torenhoge hypotheek en komen er waarschijnlijk nooit meer weg. Ze zijn gevangen. Dat doe je toch niet, ik kan daar echt woest over worden. Ik begrijp ook helemaal niet waarom je vanuit de overheid ideologisch moet mengen? IJburg is de 'Wijk zonder Scheidslijnen', dat is waar, maar dat uitgangspunt gold in het begin voor mensen met een handicap. Maar nu geldt het voor mensen van diverse komaf en van allerlei pluimage. Waarom moeten die gemengd worden, wat is daar het diepere idee achter? Ik snap dat niet."

Hoop je dat je blogs aanzetten tot een discussie over IJburg?
"Dat hoop ik wel. Je mag de blogs zien als het luiden van de noodklokken, absoluut. Als het beleid zo blijft zoals het nu is, dreigt er een nieuwe Bijlmer te ontstaan en daar wordt niemand blij van. Ik ben niet optimistisch, maar ik wil ook graag in een plezierige omgeving wonen."

Lees het volledige interview in het IJburgerNieuws van 16 augustus.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>