'Wat ik mooi vind, is alle bijvangst die SET brengt' | IJburgerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ijburgernieuws.nl
Jeske, Mireille en bewoonster Inge drinken een kopje thee in de ontmoetingsruimte.
Jeske, Mireille en bewoonster Inge drinken een kopje thee in de ontmoetingsruimte.

'Wat ik mooi vind, is alle bijvangst die SET brengt'

In mei vorig jaar kregen ruim 160 jonge nieuwe IJburgers tussen 18-28 jaar, van wie de helft statushouders, de sleutel van hun woning in het pand SET IJburg. Direct ontstond een enorme dynamiek waarbij het doel was de bewoners zich meteen thuis te laten voelen op IJburg. IJburger Mireille de Ruiter is als kwartiermaker de spil in alle activiteiten die zijn georganiseerd. Met haar kijken we terug op het eerste drukke jaar én op het vervolg.

Met een hechte en steeds verder uitdijende groep IJburgers heb je je handen vol gehad om de nieuwe bewoners te laten landen in IJburg. Hoe kijk je hier op terug?

"Ik ben heel erg trots op wat we samen nu al bereikt hebben. Nog maar zes maanden na de oplevering. Een prachtig gebouw dat recentelijk genomineerd werd voor twee architectuurprijzen, een parkje met moestuinen en een speeltuin voor alle buurtbewoners. Het parkje is misschien wel iets kleiner geworden dan het vroeger was, maar wordt echt heel mooi." "En dan de nieuwe bewoners… Tientallen mensen hebben verteld dat ze heel blij zijn met hun nieuwe huis op IJburg en dat ze zich al IJburger beginnen te voelen."

Iets moois

"Alles bij elkaar is er vanuit de weerstand en onrust die er oorspronkelijk heerste op IJburg rondom de komst van de statushouders, juist iets heel moois aan het groeien. En dit ontstaat voor een groot deel dankzij de inzet van de IJburgers zelf. De buren die zich in eerste instantie tegen het project leken te keren, hebben hier veel aan bijgedragen. Het grootste deel van deze mensen heeft uit pure betrokkenheid gereageerd. Mede door hun inspanningen is het gebouw beduidend mooier geworden dan het eerste plan dat gepresenteerd werd."
"Aan de andere kant heb ik het hele proces af en toe ook als spannend ervaren. Zoveel belangen, zoveel partijen die betrokken waren bij de komst van de nieuwe IJburgers, noem maar op. Als kwartiermaker ben ik een paar maanden voordat SET werd opgeleverd als 'spin in het web' aan de slag gegaan om deze 'buurtkracht' bottom-up te faciliteren en mensen en initiatieven met elkaar te verbinden."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>