Missie: IJburg moet de schoonste wijk van Amsterdam worden | IJburgerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ijburgernieuws.nl
Dit is een doorn in het oog van veel IJburgers. 'IJburg Schoon' doet er wat aan.
Dit is een doorn in het oog van veel IJburgers. 'IJburg Schoon' doet er wat aan. (Foto: IJburgerNieuws)
Duurzaam IJburg

Missie: IJburg moet de schoonste wijk van Amsterdam worden

IJBURG Deze week start een uniek project: leerlingen van het IJburg College geven op vijf basisscholen les over afval, recycling, upcycling en circulariteit. De lessen worden afgesloten met de aftrap van een wedstrijd om straatborden te ontwerpen die bewoners oproepen iets te doen tegen het vele zwerfafval. Bewoners mogen vervolgens stemmen op hun favoriete ontwerp. Zo zorgt een creatief straatbeeld voor een schoon straatbeeld. Dit project heeft de zegen van de gemeente Amsterdam.

Irritatie

Eigenlijk is dit een verhaal over hoe irritatie kan leiden tot iets moois. De aanleiding is namelijk het vele zwerfafval op IJburg in straten, in het water, in de bosjes, kortom: eigenlijk overal waar het niet hoort te liggen. IJburger Lieneke Koornstra kon dit niet langer aanzien en ging in 2017 met een paar vuilniszakken aan de slag. Dit resulteerde in het project 'IJburg Schoon', waar inmiddels elf fanatieke en bevlogen IJburgers plannen smeden om de wijk schoner te krijgen.

Doorpakken

IJburg Schoon wil volgend jaar doorpakken en om die reden heeft het een bijdrage gevraagd in het kader van het Gebiedsplan 2019. Het moet wel heel vreemd lopen als dit initiatief geen financiële ondersteuning krijgt, want iedereen is er lyrisch over. En als dat de politici niet over de streep trekt, dan is het wel de missie: IJburg moet de schoonste wijk van Amsterdam zijn. Dat betekent dat er ook volgend jaar werk aan de winkel is.
"We zien een grote kans en een belangrijk momentum om nú de sympathie van de IJburger om te zetten in acties teneinde de vervuiling een halt te roepen en schone straten, schoon groen en schoon water een vanzelfsprekendheid te laten zijn in onze sterk groeiende wijk", laat IJburg Schoon in de aanvraag weten.

Samenwerking

Blikvangers in de plannen van IJburg Schoon volgend jaar zijn communicatie en bewustwording voor de gemeenschap, samenwerking met de scholen en met winkels, restaurants, kinderopvang, sportscholen en sportverenigingen; en iedereen die de handen uit de mouwen wil steken, wordt daarbij geholpen en gefaciliteerd. "Aan het eind van volgend jaar volgt een Schone-straat-wedstrijd. IJburg Schoon kan en zal zo ook bijdragen aan sociale binding", aldus IJburg Schoon.

Handen ineen

Een van de ideeën is een intensieve samenwerking met de scholen en dat gaat er deze week op een bijzondere manier van komen. Begin dit jaar sloegen de werkgroep en het IJburg College de handen ineen om een educatieve draai te geven aan de problematiek van zwerfafval. De middelbareschoolleerlingen zijn inmiddels gestart met een project rondom, zoals dat wordt genoemd, 'circulariteit'. Het circulaire model gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later. Na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw gebruikt.

Gastlessen

De leerlingen van het IJburg College hebben allereerst ontdekt en geleerd hoe dit in elkaar zit en wat zij kunnen betekenen en hun kennis zal in gastlessen worden overgedragen aan leerlingen van de meeste basisscholen op IJburg. Vervolgens gaan de kinderen van de basisscholen aan de slag. Ze gaan straatborden ontwerpen, bedoeld om de bewoners van IJburg te motiveren hun wijk schoon te houden. De bewoners kunnen eind november en begin december via halloijburg.nl stemmen op hun favoriete straatbord.
Het project krijgt de steun van het gebiedsteam van IJburg en de afdeling Duurzaamheidseducatie van de gemeente. Dit betekent onder meer dat de mooiste borden daadwerkelijk worden geplaatst.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>