'Uitleg over aanrijtijd is te begrijpen' | IJburgerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ijburgernieuws.nl
Foto: Hans Peijs

'Uitleg over aanrijtijd is te begrijpen'

IJBURG IJburgers en bewoners van Zeeburgereiland hoeven zich geen zorgen te maken dat 's nachts in onverhoedse gevallen de brandweer niet op tijd is. Weliswaar gaat de dichtstbijzijnde kazerne 's nachts dicht als gevolg van een andere werkwijze binnen de brandweerorganisatie, maar dat hoeft niet tot problemen te leiden.

Dit was de belangrijkste boodschap tijdens een drukbezochte informatieavond over de plannen met betrekking tot brandweerkazerne Victor aan de Dapperstraat; de brandweerkazerne die het dichtstbij IJburg is. De werktijden van de brandweerlieden gaan terug van drie naar twee shifts van acht uur, met als gevolg dat de kazerne tussen 23.00 en 7.00 uur gesloten is.

Meerdere kazernes

IJburg en Zeeburgeteiland worden dan bediend vanuit de kazernes Nico aan de Valkenburgstraat (Centrum), Willem aan de Ringdijk (Oost), Zebra aan de IJdoornlaan (Noord), Anton aan de Langbroekdreef (Zuidoost) en in voorkomende gevallen kan een beroep worden gedaan op de (vrijwillige) brandweerkorpsen in Diemen en Duivendrecht. Bovendien komt er binnen de werktijden meer tijd vrij voor preventie.
Bij sluiting van brandweerkazernes gaat het altijd over de aanrijtijd: de tijd die een brandweerauto nodig heeft om na een melding ter plekke te kunnen zijn. De norm is een aanrijtijd van zes minuten. Dit is echter een oude norm die geldt voor oude portiekwoningen in Amsterdam. Die zijn er niet op IJburg en Zeeburgereiland. Frans van Vliet, lid van stadsdeelcommissie Oost en meer in het bijzonder voor IJburg en Zeeburgereiland, maakt zich zorgen over de nachtelijke sluiting, maar is gerustgesteld door de uitleg.

Portiekwoningen

"Deze norm stamt uit de jaren 60 en is gebaseerd op portiekwoningen. Omdat we nu betonnen woningen, brandmelders en mobiele telefoons hebben, is de norm aan herziening toe. Daar wordt landelijk aan gewerkt. We hebben in Amsterdam veel kazernes en goede aanrijtijden in vergelijking met andere steden. Dat we rode vlekken hebben op IJburg en Zeeburgereiland lijkt niet goed, maar met deze uitleg is dit te begrijpen. Maar we blijven dit nauwlettend volgen."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>