Asfalt IJburglaan van gerecycled wc-papier | IJburgerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ijburgernieuws.nl
Delen van het asfalt op de IJburglaan zijn van gerecycled toiletpapier.
Delen van het asfalt op de IJburglaan zijn van gerecycled toiletpapier. (Foto: Hans Peijs)

Asfalt IJburglaan van gerecycled wc-papier

IJBURG De meeste IJburgers beseffen het niet, maar op de IJburglaan rij je op de gedeelten die onlangs van een nieuwe toplaag zijn voorzien, op nieuw asfalt dat is gemaakt van gerycled toiletpapier. De cellulose in het papier zorgt voor een beter en duurzamer wegdek. Het is de eerste keer dat deze techniek in Amsterdam is toegepast, maar het is de bedoeling dat dit vaker gaat gebeuren.

In Nederland wordt jaarlijks 180.000 ton wc-papier door het toilet gespoeld en als afval verbrand, maar dat kan dus anders. Het nieuwe, duurzame asfalt is gemaakt door met een speciaal filter de stof cellulose uit het rioolwater te halen. Cellulose is vervolgens een grondstof voor nieuw asfalt, maar het kan ook worden gebruikt voor isolatiemateriaal, kunststof en gevelplaten. In het geluidsreducerende wegdek wordt de cellulose als afdruipremmer in het asfalt ingezet.

Circulair bouwen

De gemeente Amsterdam streeft naar 100 procent circulair bouwen (het slim gebruikmaken van grondstoffen zodat deze herhaalde malen opnieuw als grondstof ingezet kunnen worden) door materialen zo kwalitatief en lokaal mogelijk te hergebruiken.

Groot belang

"Het belang van circulair bouwen is groot. Ik vind dit een heel mooi voorbeeld dat symbool staat voor de circulaire economie. Als we zelfs gebruikt wc-papier kunnen recyclen voor nieuwe toepassingen toont dat wel aan dat we niets meer als afval hoeven te beschouwen en alles kunnen hergebruiken", liet wethouder van Duurzaamheid Marieke van Doorninck bij AT5 weten bij de ingebruikname van het nieuwe asfalt.

Leuke reacties

Het feit dat IJburgers over gercecycled toiletpapier rijden leidt tot verraste spontane reacties van IJburgers. "Ik had werkelijk geen idee dat dit kon", zegt Yvonne van der Geest, terwijl Arno van der Giessen benieuwd is naar meer mogelijkheden. "Misschien kunnen ze er huizen van bouwen op Strandeiland, want dat moet nog helemaal worden bebouwd, dus de mogelijkheden zijn legio."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226672&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226673&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ijburgernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=108" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>